Subota, 12. Kolovoz 2017. u 18:15

Posjetili smo mali češki klub u predgrađu Praga

Nalazi se u naselju blizu Praga, kod njih trenira prvoligaš.... povucite paralelu

Prostor za vježbu i test tjelesnih sposobnosti

Prostor za vježbu i test tjelesnih sposobnosti

Ovog ljeta administrator ovih stranica posjetio je mali češki klub "Češki Uhrineves" iz istoimenog mjesta nadomak Praga (cca 4-5 km). Predsjednik kluba, ujedno i aktivni senior Tomaš Kanera ljubazno me proveo klupskim prostorom i uz pomoć oca Jana kao prevoditelja opisao mi i pokazao klupske resurse (sa Janom - Honzom se poznajem već 50 godina, a posljednjih 25 se kontinuirano posjećujemo, dobro poznaje Štinjan i prati situaciju u našem klubu).

Klub igra lokalnu ligu 6-tog nivoa u Češkoj (predzadnji) i čisto je amaterski ustrojen (treneri su volonterski igrači ili roditelji, predsjednik i administrator također volontiraju, igrači ne dobivaju ni krune, sami kupuju opremu...). Ima veliku podršku lokalne zajednice (Uhrineves ima neku vrstu lokalne samouprave sa mnogo većim ingerencijama od našeg MO-a). Nemaju problema sa dodjelom resursa (teren, dozvole za objekt, domar....), dobro surađuju i sa višim institucijama zaduženim za sport i školstvo.

Pred godinu dana zakucali su im na vrata predstavnici češkog prvoligaša NK Bohemians iz Praga (4 klub po snazi u Pragu iza Sparte, Slavije i Dukle, 10-15 u Češkoj) sa molbom da se u Uhrinevesu organizira trening za njihove ekipe s obzirom da su u Pragu ostali bez pomoćnih igrališta pa im je veoma otežan trening i nastupi prvenstveno mladih uzrasta. Pronađen je zajednički jezik, prvoligaš se obvezao poboljšati uvjete za trening za svoje ali i domaće ekipe. Rečeno - učinjeno!

Pred nekoliko godina klub je imao samo glavno igralište, staru tribinu i baraku koja je služila svemu (svlačionice, sanitarije, klupski prostor, alatnica i skladište, smještaj domara).....

Danas osim glavnog terena (ne vjerujem da je podloga i trava bolja ni kod jednog našeg prvoligaša), funkcioniraju još dva travnata terena a na trećem,osvjetljenom se upravo postavlja umjetna trava. U sportskom kompleksu su još i tenis tereni a pozad stare tribine uskoro kreće izgradnja sportske dvorane rukometnih dimenzija (koštati će 16 mil Kruna, cca 4 mil Kn), koju će, baveći se malim sportovima koristiti omladina Uhrinevesa. (mjesto je veličine Fažane, osim osnovne ima i srednju te glazbenu školu, kazalište, dom zdravlja i niz drugih za naše pojmove malog mjesta nevjerojatnih institucija).

Vratimo se klubu. Najvećim dijelom Bohemians ali i uz participaciju lokalne sredine uložili su u izgradnju novog klupskog, kontejnerskog prostora koji je montiran u manje od mjesec dana od 50-tak kontejnera. U prostoru nema što nema - svlaćionice, sanitarije, fitnessi, mini sportske dvorane, klupski prostori, VIP loža..... jedino još nedostaje bife ali i taj stiže, iako posljednji.

Stara baraka je preuređena. Ostali su prostor za domara, spremište, alatnica, umjesto starih svlačionica su uređeni prostori za rekuperaciju igrača (sauna - iz nje se može utrčati u plastični vanjski bazen, jacuzzi, prostori za vježbanje i testiranje fizičkih sposobnosti, prostorije za liječnika, fizioterapeute i masažu....). Sve prostorije su strašno uredne, nije dozvoljen ulaz u cipelama!!??

Toliko o nogometnim resursima SK Češki Uhrineves (sportski klub ima i odbojkašku sekciju) - više pogledajte na njihovom WEB-u

Nekoliko fotografija pogledajte u posebnom albumu

Sve zaključke i osporedbu sa našim klubom kao i našim odnosima sa Gradom i NK Istra 1961 donesite sami.

Mislim da neće biti teško, napomenimo za one koji ne znaju našu povijest, da smo igralište s navodnjavanjem i klupski prostor izgradili sami, danas Grad (Pulasport) održava teren i minimalno prostor.... te svakih par godina  organizira tribine(!?) kako urediti sportski centar dok u Štinjanu nema ni jednog koša za košarku. NK Istra 1961 nije uložila ni kune, dapače kasni s plaćanjem minimalne mjesečne naknade za svakodnevnu uporabu cijelog objekta....


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!