Fair play

Što je fer ponašanje?

Engleska riječ "fer" može se prevesti kao lijepo, obazrivo, pristojno, ispravno, direktno, iskreno, mirno, umjereno, jednakopravno i nestranački. Onaj tko je fer, drži se pisanih i nepisanih zakona te se drži principa umjerenosti. Tamo gdje vlada fer ponašanje, ne izostaju ni iskrenost, ispravnost, ljubav prema pravdi. Ponašati se fer prema protivniku znači biti tolerantan i smiren.

Ipak, i samo fer ponašanje ima svoje protivnike: lukavost i prevrtljivost, trikove i prevare. Tamo gdje je jedino važno biti prvi, iskušenje da se zanemari fer ponašanje i da se povrijede pravila igre ili da se iskoriste za vlastitu dobit je veliko. Žudnja za pobjedom i stalni pritisak uspjeha ne ostavljaju baš mnogo mjesta fer ponašanju. Fair-play postaje luksuz, a fer ponašanje - utopija.

Fer znači razumno se ponašati u svakodnevnom životu, ali se pojam ustalio u područje sporta i igre. Poznate su nam mnogobrojne kampanje za fair-play u sportu. U leksikonu etike u sportu može se naći definicija "fer ponašanja" koja kaže da se ono vidi kroz nastojanje sportaša da se u sklopu sportskih natjecanja i pod otežanim uvjetima ponaša u skladu s pravilima.  

Opasnosti:

Nefer ponašanje kroz doping.

Besmisleni izrazi poput "fer prekršaj", “odlični taktički prekršaj” postale su svakodnevne.

Pohvala za sportaša u kojoj se kaže da on ima ubilački instinkt?

Sve to uništava pravi duh igre i protivnika čini neprijateljem.

Što se može učiniti?

Unapređenje fer ponašanja nezaobilazno je i nužno u društvu koje prijeti da postane surovo društvo u kojem se samo trči za uspjehom.

Ljude treba učiti da djeluju opuštenije i da će i oni na taj način automatski uvježbavati fer ponašanje.

Učiti djecu od malih nogu sportskom i uljudnom ponašanju prije, za vrijeme i nakon utakmice!!!

"Fair-play ne označava samo poštivanje dogovorenih pravila igre, već u širem smislu obuhvaća i držanje sportaša: poštivanje protivnika i očuvanje psihičkog i fizičkog dostojanstva. Onaj sportaš koji se može staviti u poziciju svog protivnika, ponaša se fer."

(Izvod iz Deklaracije Međunarodnog komiteta fair-playa")

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!