Kratka povijest, uspjesi i priznanja

Prema sjećanjima starih Štinjanaca klub je vjerovatno nastao 1933. godine, a možda i prije.

Prva zabilježena utakmica odigrana je sa Galižanom 11. lipnja te godine uz našu pobjedu od 7:0. Stoga se 1933 smatra godinom osnutka. Zabilježeno je da je tijekom 1933, 1934 i 1935  odigrano desetak prijateljskih utakmica, a klub se pod nazivom FGC Stignano natječe i u pulskoj "A" lizi sa klubovima  Grion, Guf, Olimpia, Grion alievi, Dopolavoro giovinezza i Siana. 

Iz prijeratne povijesti nije ostalo mnogo više tragova ni slika, možda postoje kod iseljenih Štinjanaca u Italiji.

Nakon rata, početkom pedesetih godina klub je veoma aktivan, što igranjem domaćih mladića, što uključivanjem u klub mnogih mladića koji su u obližnjim vojarnama služili vojni rok.

Klub u to vrijeme cvate, najjači je u Puli a i šire. Nastupa u zonskim ligama, natječe se sa najboljima iz Istre, primorsko-goranske i ličke regije.

Nogomet je jedini i naravno najpopularniji sport mladih Štinjanaca, mnogi vojnici ostaju u Štinjanu, stvaraju obitelji a njihova djeca nastavljaju nogometnu tradiciju.

1971 i 1975 prvaci smo Općinske lige Pule, 1977 prvaci Istarske "B" lige, 1982 finalisti kupa Istre, 1985  prvaci kupa Općine Pula.

U posljednje vrijeme procvat i najveće uspjehe postiže kasnih devedesetih kada klub osvaja prva mjesta  u trečoj županijskoj lizi jug, pa u drugoj ŽNL, nastupa u prvoj županijskoj lizi, ulazi u finale nogometnog kupa u Istri, a potom se u silaznoj putanji vraća do treće lige.

No kako je Štinjan zanemaren u sklopu Pule tako je i sport slabo podržan, kako financijski, tako kadrovski i organizacijski. Dobri rezultati plod su isključivo sretnih okolnosti kroz stvaranje uspješnih generacija, a sva infrastruktura izgrađena je uglavnom volonterskim, dobrovoljnim radom i aktivnošću ljubitelja nogometa.

1975 započinje izgradnja klupskih prostorija a potom i bočališta. Klub je inicijator oformljenja bočarskog društva 1984, slijedeće godine dovršeno je bočalište i kompletiran klupski prostor sa bifeom. Unazad nekoliko godina proširen je bife - restoran, uređena terasa.

U posljednjih 20 godina klubom su predsjedavali Macuka Boris, Macuka Anton, Spasić Radovan, Brussich Boris, Hrvatin Lino. Neizbrisiv trag ostavio je dogogodišnji tajnik Primo Babić koji je za svoje zasluge proglašen doživotnim počasnim tajnikom.

Statutarne promjene učinjene su 1971, 1985, 1998 godine, klub je od osnutka tih ustanova član Saveza Sportova grada Pule (1991) i Nogometnog saveza Županije Istarske. 

Od najpoznatijih igrača ponosimo se Ivanom Bezjakom, poznatim igračem, trenerom i nogometnim pedagogom koji je štinjanski i pulski nogomet proslavio daleko van granica Štinjana, Pule i Istre.

Tu je i Berislav Poldrugovac - Mićula, ponikao u Štinjanu, kojega je nogometni put doveo do Hajduka a samo teška ozljeda spriječila u daljnjem napretku.

Još su mnogi igrači nakon početka karijere u Štinjanu nastupali za klubove u Puli, Istri i diljem Hrvatske.

U posljednje vrijeme nakon što je klub sam renovirao igralište, oformljenjem JU Pulasport koja preuzima održavanje svih gradskih sportskih objekata, potpuno je obnovljen teren, izgrađen i  pomoćni, riješen problem zalijevanja, montirana mini montažna tribina...... U planu je adaptacija i proširenje skromnih klupskih prostora, izgradnja polivalentnog igrališta, rasvjete, razglasa.....

Maksimalna pažnja i dobar dio resursa posvečuje se radu sa najmlađima te tako klub ima školu nogometa, prednatjecatelje U9 i U11, pionire i juniore, a uz seniore natječu se i veterani. Sve to je velik uspjeh malog kluba iz male sredine.

Prilikom obilježavanja 50 godina istarskog nogometnog saveza za dugogodišnji rad i opstanak klub je nagrađen plaketom kao jedan od 20-tak najstarijih klubova u Istri.

2008 godine nizom događaja obilježili smo 75-tu godinu postojanja, primili čestitke i nagrade od grada Pule, saveza sportova,  nogometnog saveza ŽI i prijateljskih klubova.

Seniori su se nakon pada u treču ŽNL vratili u II ŽNL a 2009, nakon deset godina ponovo su se plasirali u I županijsku ligu. Najmlađi uzrasti okupljaju oko 100-tinja dječaka i postižu sve bolje rezultate, rado su viđeni gosti na mnogim turnirima u zemlji i inozemstvu.
2012. godine u klubu vlada velika kriza, mlađi uzrasti se osipaju, seniori se vraćaju u II ŽNL jug, dolazi do promjene uprave. Ponovo se pokreću mlađe selekcije, kompletira se seniorska momčad, klub je ponovo u uzlaznoj putanji.

U ljeto 2013. obilježili smo 80.-tu obljetnicu postojanja, tom prilikom je izdana monografija u kojoj je zabilježena povijest djelovanja kluba. Pozivamo sve zainteresirane da kupe ovu vrijednu knjigu, neće im biti žao, jer su na 200-tinjak strana uz skoro 500 ilustracija vjerno dočarani mnogi događaji vezani za aktivnosti kluba.  

Ponosimo se time što smo najstariji opstali klub u Puli i nastavljamo tradiciju štinjanskog nogometa. Ponosimo se i što smo praktički jedino organizirano i zdravo okupljalište mladih u našem mjestu.

Zahvaljujemo svima koji su doprinjeli opstanku  i razvoju kluba!!

Pozivamo sve ljubitelje kluba, mještane i ljude dobre volje da pomognu u opstoju vrijedne tradicije.


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!